Vandaag hebben Eefje en ik eens goed uitgeslapen en dus een beetje een luie maandag gehad.
Iets na de middag zijn we toch naar de werf gereden om de laatste plankjes op hun plaats te slaan zodat ook voor het kleine dak nu overal de strobalen op hun plaats gehouden worden.
Op de werf hebben we vandaag ook bezoek gekregen van onze architect, Peter Vos. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele vragen te stellen waar we mee zaten zoals:
- Hoe moeten we nu juist die energiebocht isoleren?
- Hoe moeten we de vloer van de garage op de juiste hoogte brengen?
- Hoe pakken we best de afvoer van het water van toilet, badkamer, … aan?
- Hoe verstoppen we best de elektriciteits- en waterleidingen tussen de verdiepingen?
- Hoe plaatsen we best de schouw voor onze pelletkachel?
Op elk van onze vragen wist Peter ons een goeie raad mee te geven:
isolatie van de energiebocht
Eerst uitgraven tot op vorstdiepte (ongeveer 80cm), dan isoleren met pur-platen en daarrond een kist bouwen. Daarna terug ingraven.
vloer garage op gelijke hoogte brengen met de sokkel van de fundering zodat we een mooie gelijke vloer krijgen over de volledige breedte
Eerst de vloer ophogen met stabilisé tot 2cm boven de sokkel. Hierop een dunne isolatielaag en daarna de definitieve vloer erop.
afwatering toilet, …
De buizen van 90cm doormeter op de juiste plaats omhoog laten komen en met 2 bochten van 45° door de vloer brengen en naar buiten leiden met een verval van 1cm per meter. De rest van de buizen zullen in de vloer verwerkt worden.
wegstoppen van de overige leidingen
Tussen de verdiepingen wordt op de planken van het plafond eerst plastiek gelegd. Hiervoor kunnen we de plastiek die momenteel rond het huis hangt om het stro te beschermen hergebruiken. Hierop worden de leidingen gelegd. Daarna wordt er gewoon opgevuld met zand en hierboven worden OSB-platen en de definitieve vloerbedekking gelegd. Het zand heeft zo twee functies. Het zorgt dat de vloer mooi gelijk gelegd kan worden en zorgt meteen voor de nodige massa om een afdoende geluidsisolatie tussen de verdiepingen te krijgen.
de schouw van de pelletkachel
Hiervoor zijn enkele alternatieven:
- een schouw in het midden van het huis bouwen met speciaal hiervoor ontworpen bouwstenen
- een inox buis centraal in het huis tot boven laten komen
- een inox buis langs de buitenkant van het huis tot net boven de goot laten komen.
We hebben nog niet definitief beslist voor welke oplossing we zullen gaan. Hiervoor gaan we de kostprijzen een keer met mekaar vergelijken. Het enige wat we zeker weten is dat we niet voor de oplossing van de buis langs de zijkant van het huis zullen gaan.
In ieder geval nog heel wat werk om uit te voeren voor we het stro in de vloer kunnen stoppen. We zullen dus wel weten wat doen de komende weken…