We hebben er twee dagen hard voor moeten doorwerken (zondag tot 0u15!! en gisteren weer tot ruim na 22u), maar het resultaat mag gezien worden. De leemfinish in de kleur “Delphi White” is aangebracht op de volledige muur van de traphal. En dat tot helemaal boven tegen het plafond.
We geven jullie nog even de correcte werkwijze mee om leemfinish op een met contact primer voorbereide muur aan te brengen.
Allereerst moet uiteraard de leemfinish gemengd worden met water en als je dat wil met stroschilfers. Hiervoor hebben we opnieuw onze mixer gebruikt. Eerst doe je 6 liter water in de mixkuip, dan voeg je daar een volledige zak leemfinisch van 25kg en een handvol stroschilfers aan toe. We proberen de zak bij het uitkappen al wat te verdelen over de volledige oppervlakte van de kuip zodat het mengen iets makkelijker verloopt. Daarna zet je de mixer erin en mix je tot je een “homogene massa” krijgt. Omdat dit erg spat als je de mixer op volle toeren zet raden we aan om dit in “schokjes” te doen. Kwestie van jezelf en de omgeving niet te fel te bevuilen en zo het spatten onder controle te houden. Daarna voegen we opnieuw 6 liter water, gevolgd door een tweede zak van 25kg leemfinish en een handvol stroschilfers toe. Daarna opnieuw mixen tot een homogene massa. We doen het in 2 keer omdat we gemerkt hebben dat als je meteen de volledige hoeveelheid in 1 keer wil mengen dat toch niet zo evident blijkt te zijn. Zelfs niet met de stevige mixer die wij ter beschikking hebben.
De leemfinish aanbrengen en afwerken gebeurt in 4 stappen:
- Breng de leemfinisch in een laagje van 2 tot 3 mm aan met behulp van een spatel (of “plekspaan”).
- Zodra de aangebrachte leemfinisch voldoende gedroogd is (als hij niet meer glanst) kun je al een eerste keer sponsen met een vochtige spons. Zorg er hierbij voor dat je de spons zeker niet te nat maakt en dat je geen druk uitoefent tijdens het sponsen. Ook de spons regelmatig uitspoelen is een aboslute must.
- Je hebt nu een vrij ruw resultaat. Daarom sponsen we de dag nadien nog een tweede keer na. Opnieuw met een vochtige spons en zonder druk uit te oefenen.
- Het resultaat is nu al een stuk fijner. Om de muren stofvrij te maken moet je nu nog de muren afborstelen met een borstel met kokos- of paardenhaar. De websie van tierrafino raadt aan dit te doen op een nog vochtige muur, dus niet als deze al helemaal opgedroogd is.
Optioneel kun je ook nog fix leemversteviger toevoegen tijdens het mixen of deze naderhand aanbrengen.
Naast de leemfinisch in de hal, heeft Eefje ook nog een hele dag hard gewerkt aan de tweede laag leem in de keuken. Het portaal rond de achterdeur en de muur rond het keukenraam zijn ook helemaal klaar.
Het begint aardig op te schieten en ons “to do” lijstje voor het afwerken van de muren begint al aardig in te korten. Blijven nog over:
- leemfinish op 2 muren in de slaapkamer
- tweede laag leem op zolder boven de vide
- tweede laag leem op het zolderke
- tweede laag leem, primer en leemfinish op de twee zolderkamers
- tweede laag leem in de eetkamer, rond het grote schuifraam en het grote raam aan de zijkant
- tweede laag leem op de muur in het salon, helemaal boven tot op zolder (vermoedelijk de grootste uitdaging)
- leemfinish op 2 muren in de keuken
- leemfinish op 1 muur in het salon
- primer en leemfinish op de gang van de eerste verdieping en zolder
- primer en leemfinisch in de badkamer
- basislaag cementering en tadelact in de badkamer (een immens werk naar het schijnt)
- OSB, fermacell, primer, leemfinish op de muur in de gang beneden (kan pas als alle nutsvoorzieningen definitief aangesloten werden)
Toch nog een aardige lijst, maar uiteindelijk is er ondertussen ook al heel wat gebeurd:
- tweede laag leem in keuken, salon (TV-hoek), slaapkamer, studio/atelier (rondom), traphal (muur waar de trap tegen komt)
- leemfinish in de traphal (rondom op de 1ste verdieping)
- primer in keuken, salon
Enfin, de kans dat we ons de komende weken gaan vervelen is heeeeeeeeeeeeeeeeel klein…