Vandaag had Paesen beloofd om het ijzer voor de fundering te leveren. Ik wacht op een telefoontje, de afspraak was immers dat ze een uurtje voordat ze gaan leveren telefonisch verwittigen.
Om 10u nog geen nieuws van Paesen, maar Papa Jef verwittigt me dat hij tegen 11u op de bouwwerf kan zijn. Ik rijd dus alvast naar ginds zodat we samen aan de voorbereidingen kunnen beginnen.
Er moeten immers nog een aantal dingen uitgegraven worden: een sleuf voor de installatie van de energiebocht moet nog uitgegraven worden. Deze moet een meter onder de grond liggen, dus daar hebben we nog wel wat graafwerk aan. Terwijl Papa Jef het uitgraven van de sleuf voor zijn rekening neemt, graaf ik een klein greppelke in de buitenste fundering waarin we de aardingslus leggen en deze dan terug afdekken met aarde. De aardingslus mag immers het betonijzer niet raken.
Ik moet ook nog de wachtbuizen gaan halen bij Paesen, dus eventjes naar Peer om deze te gaan ophalen. De buizen hebben een doormeter die perfect aansluit aan de opening van de energiebocht: 2 keer 110mm, 2 keer 50mm en nog eentje van 70mm. De lengte van de harde PVC buizen varieert tussen 4m voor de smalle en 5m voor de twee dikste buizen. Net iets te lang om in onze camionnette te steken, maar gelukkig is de magazijnier zo vriendelijk om alle buizen op 3m af te zagen. Zo hebben ze de perfecte lengte om tot buiten de fundering gelegd te worden en passen ze netjes in de camionnette.
Terug aangekomen op de werf, heeft Papa Jef de aardingslus ondertussen al in de grond gelegd en weer bedekt met aarde. Zo zijn we meteen klaar voor het plaatsen van de energiebocht en de wachtbuizen erop aan te sluiten. We stoppen eerst de wachtbuizen in de uiteinden van de energiebocht en laten deze daarna in de sleuf zakken. Aan de uiteinden wordt er terug zand in de sleuf gesmeten, zo voorkomen we dat de buizen niet op hun plaats blijven liggen en dat er beton in de sleuf loopt wanneer de beton in de fundering gegoten wordt. We graven de energiebocht zelf ook weer helemaal in, zodat deze enkel nog omhoog steekt waar later de elektriciteitskast en nutsleidingen in het huis toe zullen komen.
We hebben nog altijd geen nieuws van Paesen en dus bel ik nog een keertje om te informeren hoe het zit met de levering. Ik leg er de nadruk op dat er een afspraak gemaakt is om morgenvroeg om 8u beton te komen leveren en dat we voor dan nog ijzerkorven moeten kunnen plooien en plaatsen. De medewerker van Paesen belooft me dat hij ervoor zorgt dat het ijzer vandaag nog geleverd zal worden.
Net als we beginnen te vrezen dat het wel eens heel laat kan worden vandaag, komt er een bestelwagen aangereden met de betonijzers. De sympathieke chauffeur verzekert me dat hij er persoonlijk voor zorgen zal dat ook de ijzernetten nog geleverd gaan worden. We verspreiden de betonijzers taktisch langs de randen van de fundering zodat we ze er morgen terwijl de beton gegoten wordt makkelijk kunnen inleggen. We zijn bijna klaar als de chauffeur er alweer is met een kleine vrachtwagen met daarop de verwachte ijzernetten. Met ons gedrieën sleuren we de netten van de vrachtwagen en we kunnen eindelijk beginnen aan het plooien van de ijzerkorven.
We hebben in totaal 24 ijzerkorven nodig. Twee voor elke sokkel. De eerste twaalf korven worden geplooid in de vorm van een U met een afmeting van 70cm x 60cm x 70cm. Deze zullen met de benen omhoog in het beton van de fundering geplaatst worden en zorgen voor de verbinding van de fundering met de sokkels. De sokkels worden op een door Papa Jef bedacht en gelijktijdig vernuftig en eenvoudig systeem op hun plaats gehangen. Klaar om morgen perfect uitgelijnd te worden voordat de beton gestort wordt. De korven worden opgehangen aan enkele panlatten die ondersteund worden door enkele blokken hout. Zo kunnen we de korven makkelijk op hun plaats schuiven en kunnen we de beton nog onder de latten gelijk strijken. Zoals gezegd, gelijktijdig simpel en vernuftig! Per korf leggen we ook 4 plankjes klaar met 3 spijkers in. Deze leggen we morgen met de spijkers naar beneden in de beton van de fundering. Deze kunnen dan gebruikt worden om de bekisting van de sokkels aan vast te nagelen zodat deze perfect op zijn plaats blijft. Het is immers van kapitaal belang dat deze sokkels op de juiste plaats blijven liggen!
Papa Jef knipt de roosters met een heel grote kniptang op de juiste breedte. Het plooien van de korven doen we eerst door een kleine inkeping te slijpen op de plaats waar ze geplooid moeten worden en ze daarna aan de inkeping te plooien. Dit gaat heel makkelijk, maar maakt de verbinding wel iets minder stevig. Onze toekomstige buurman, Marcel, suggereert om een plank op het ijzer te leggen en dan het ijzer te plooien, gebruik makend van deze plank. Dat blijkt ook te lukken en heeft als voordeel dat de hoeken van de korf niet breekbaar worden.
We zijn ongeveer klaar met het plooien van de korven en ze op hun plaats te hangen als er een vrachtwagen van Grondwerken Vanheel toekomt om de graafmachine die er nog stond op te halen. Best spectaculair om te zien hoe de graafmachine heel precies op de dieplegger gemanouvreerd wordt.
Het is ondertussen 18u en dus alweer de hoogste tijd om naar huis te gaan en onze knorrende maag het zwijgen op te leggen.
Morgenvroeg om 7u30 zijn we alweer present om de laatste voorbereidingen af te ronden en daarna de beton te gieten.
Permalink //
Spannend om lezen en vooral ook heel leuk : kzie het zo voor mij.